Egy természetes immunmoduláns _ A D vitamin hatása az innate immunrendszerre

2014.07.12 10:21

Az innate immunrendszer sejtjei kulcsfontosságúak az immunválaszban, hiszen feladatuk a kórokozók gyors felismerése, a fagocitózis és az antimikrobiális aktivitás. Az aktív D vitamin modulálja az innate immunrendszer sejtjeit, részben direkt antimikrobiális működése által, részben pedig a gyulladásos aktivitás gátlásával, illetve azáltal, hogy gátolja az adaptív immun sejtek innate immun rendszer általi aktivációját. Az innate immun rendszer. VDR függő mechanizmusa révén elősegíti az antigén prezentációt, a fagocitózist, a superoxid szintézist, az interleukin 1-béta és a tumor necrosis factor (TNF)-α termelődést. Az 1,25(OH)2D3 emeli a savi foszfatáz szintet és fokozza az ún. oxidatív burst-t.

A TLR-k ismerik fel a nem specifikus pathogén-associált molekuláris mintázatokat (PAMP) amelyek fontosak a korai gyulladásos immunválasz indukciójában. Microarray vizsgálatokban azt találták, hogy a bakteriális lipopoliszacharidok által stimulált humán makrofágok TLR1/2 heterodimerjei indukálják mind a CYP27B1 gén, mind a VDR expresszióját (Liu PT, 2006, Science).  Mindemellett, in vitro vizsgálatokban, a humán monociták VDR liganddal való kezelése gátolta a TLR expressziójukat (Sadeghi, J Immunol, 2006, Scherberich Eur J Med Res 2005 Oberg, F, J Immunol, 1993). In vivo, a humán monociták 1,25(OH)2D3 hatására,  idő és dózis dependens módon, fokozták mind a TLR2, mind a TLR4 mRNS és fehérje expresszióját (Thomas MK, New England J M, 1998).  Mindezek következtében a monociták TLR expressziójának csökkenése a pro-inflammatórikus TNF-α. citokin csökkent termelődéséhez vezet.

Mindemellett a D vitamin elősegíti az antimikrobiális peptidek, mint a cathelicidin, kationos peptidek, defenzinek szintézisét, amelyek mint endogén antibiotikumok vannak jelen a szervezetben és direkt antimikrobiális hatással bírnak, különösen a mucosalis immun rendszerben. Az antimikrobiális peptidek két családjának, a CAMP (cathelicidin antimicrobial peptid, hCAP18, LL37) és DEFB2 (DEFB4, β-defensin 2) peptidek csoportjának DNS-e, a promoter regió proximális szakaszán természetes DR3-típusú “response” elemeket (VDREs) tartalmaz (Wang TT, J Immunol 2004). Dimeloe és munkatársai alacsonyabb D vitamin szinteket mértek a szeptikus betegekben az egészségesekhez képest. Ezekben a betegekben a szérum 25(OH)D vitamin szint korrelált egy, a szérumban található aktív kationos fehérje, a LL-37 szintjével, amely arra utal, hogy a szisztémás LL-37 szintet befolyásolhatja a szervezet D vitamin statusa. In vitro, a humán monocitákban és neutrofilekben, a D vitamin analóg terápiával indukált cathelicidin megjelenése fokozta az antimikrobiális aktivitást több légúti pathogénnel szemben (Martineau, J Immunol 2007, Yim J Cyst Fibr. 2007, Wang J Immunol 2004). In vitro, humán daganatos sejtvonalakon, az innate immunrendszer fontos regulátorainak tekintett, calprotectin és az S100-fehérje szintje megemelkedik D vitamin hatására (Kuruto-Niwa R, Cell Struct Funct 1998).

A betegségekre való  fogékonyságot, a D vitamin és a fertőző betegségek közötti kapcsolatot támasztják alá azok a genetikai vizsgálatok is, amelyekben a VDR  polimorfizmust vizsgálták (Uitterlinden AG, 2004, Gene). Ezekben a tanulmányokban összefüggést találtak a VDR polimorfizmus és számos infektív betegség, mint a M. tuberculosis és M. leprae között, beleértve a fertőzések iránti fogékonyságot, valamint a betegségek kimenetelét.  Az inaktív formájú D vitamin szintén pozitív hatással bírhat, azon lehetséges mechanizmus alapján, miszerint a TLR aktiválta makrofágok át tudják alakítani az inaktív D vitamint aktív formává, majd ez utóbbi hatására, autokrin mechanizmussal antimikrobiális peptideket termelnek.

További klinikai megfigyelés, hogy a kevésbé sötét bőrű személyekhez képest, az erősen pigmentáltak fogékonyabbak a tuberculosis virulensebb formáira és alacsonyabb a szérum 25(OH)D vitamin szintjük, mert relatíve kisebb mértékű a napfény hatására, a bőrben bekövetkező D vitamin szintézisük.